Praten over uw levenseinde – Huisartsenpraktijk de Kompe – Gorredijk
Huisartsen Gorredijk
Huisartsenpraktijk de Kompe Burg. Selhorststraat 12 8401PA Gorredijk

Praten over uw levenseinde

In gesprek gaan over de dood of naderend levenseinde is voor velen moeilijk. Het kan zijn dat u ziek bent, of hoort dat u ongeneeslijk ziek bent. Of u bent gezond en vindt het belangrijk om uw wensen vast te leggen voor als u in een situatie terecht komt waarin u zelf niet meer in staat bent om belangrijke beslissingen te nemen. Ook kunt u besluiten niet meer opgenomen of gereanimeerd te willen worden. Het bespreken van uw wensen met uw huisarts of verpleegkundige kan een zekere rust geven voor u zelf, maar ook voor uw naasten. Ook als arts is het waardevol om samen met u hierover te praten zodat ook een laatste levensfase zo goed mogelijk, waardig en naar uw wensen mag verlopen.

Als u hierover in gesprek wilt gaan met uw huisarts of verpleegkundige kunt u hiervoor een afspraak maken. U kunt ook tijdens een huisbezoek van uw huisarts of verpleegkundige aangeven dat u hierover in gesprek wilt. In sommige situaties zal uw huisarts het initiatief nemen om met u in gesprek te gaan. Voor meer informatie over het in gesprek gaan over naderend levenseinde kunt u terecht op de website https://www.thuisarts.nl/levenseinde.

Op onze website hebben we voorbeelden van een wilsverklaring/ behandelverbod, niet reanimeren verklaring en een euthanasieverklaring opgenomen. Deze formulieren kunt u na afloop van het gesprek ondertekend aan uw huisarts geven of inleveren bij de praktijk. Uiteraard ben u vrij om uw wensen in eigen bewoordingen op te schrijven. Uw formulieren worden zorgvuldig bewaard en opgenomen in uw medisch dossier.